Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας ΑΕ

Νέα / Ανακοινώσεις

Νέα / Ανακοινώσεις


Ανακοίνωση

Αθήνα, 31 Μαΐου 2023

 

Αντιοφικοί Οροί

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό πως το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει προμηθευτεί  από πέρυσι και έχει διαθέσει επαρκές απόθεμα αντιοφικών ορών για την κάλυψη της χώρας.  Τα σκευάσματα των αντιοφικών ορών αφορούν νέες παραγωγές, με ημερομηνία λήξεως 36 μηνών.  

Ο μηχανισμός του Ινστιτούτου βρίσκεται σε ετοιμότητα, στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση που χρειαστεί η συμβολή του στην εξασφάλιση νέων επιπλέον ποσοτήτων.

 

 


28/3/2023- Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη πλήρωση θέσεων των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της «ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε.»


 

                        Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2023

 

Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΙΦΕΤ

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του, παρουσιάζοντας παράλληλα μια νέα δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Οι ανακοινώσεις του ΙΦΕΤ πραγματοποιήθηκαν  στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στον πολυχώρο INNOVATHENS της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Λυμπέρης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΦ κ. Κωλέτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΦ κ. Σκυλακάκης,  καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και της αγοράς του φαρμάκου.

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι ένας σύνθετης αποστολής οργανισμός που ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει την πρόσβαση σε νέες θεραπείες με την παραγωγή και εμπορία σπανίων φαρμάκων, καθώς και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του φαρμάκου, πάντα προς όφελος του συνόλου των Ελλήνων ασθενών και της δημόσιας υγείας. Συνεπώς, η στρατηγική επιλογή του ΙΦΕΤ να αναπτύξει τον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, προωθώντας παράλληλα την σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας, αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων του συνόλου των κοινωνικών φορέων στον τομέα της υγείας  και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Η επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου κινείται στους παρακάτω τρεις βασικούς πυλώνες, συγκεκριμένα:

  • Στη φαρμακοχημική και φαρμακολογική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως για παράδειγμα η σύνθεση νέων βιο-δραστικών μορίων και η φαρμακολογική τους μελέτη κυρίως σε προκλινικό επίπεδο.
  • Στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά του φαρμάκου, όπως πχ. οι φαρμακολογικές μελέτες τοξικότητας, φαρμακοδυναμικής/φαρμακοκινητικής, και γενικότερα  οι ιατρο-βιολογικές μελέτες (βιοϊσοδυναμίες).
  • Στη σύνδεση της βασικής έρευνας με την αγορά του φαρμάκου, όπου ο ΙΦΕΤ θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στην φαρμακευτική αγορά.

Όσον αφορά στη συνεργασία του ΙΦΕΤ με το ΙΤΕ, δρομολογείται μια κοινή δράση για  την μελέτη της νευροφλεγμονής μέσω μονάδων προσομοίωσης του Ανθρωπίνου εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη μελέτη με ολοκληρωμένα κυκλώματα (brain-on-chip microfluidic platforms/Neuroinflammation on a chip) αποβλέπει στο να καταστήσει τη ζωή μιας όλο και αυξανόμενης μερίδας ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. Αλτζχάϊμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη, πιο βιώσιμη, μέσω προσωποποιημένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η καινοτόμος αυτή δράση μεταξύ των επιστημονικών κέντρων αποτελεί ορόσημο στην ιστορία τόσο του ΙΦΕΤ όσο και του ΙΤΕ, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, όπως και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας, πάντα προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για το ΙΦΕΤ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το ΙΦΕΤ. Διότι αυτή η αντίληψη που υπάρχει, ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μία κρατική φαρμακαποθήκη, όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι απουσιάζει η ψυχή. Μπορεί ο ΙΦΕΤ σε ένα κομμάτι να σχετίζεται με την αναζήτηση φαρμάκων, αλλά δεν έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο. Βασικό στόχο έχει την φαρμακευτική έρευνα και τεχνολογία.

Αυτή τη στιγμή δίνουμε στο ΙΦΕΤ την κατεύθυνση που πρέπει. Να χρησιμοποιούμε την έρευνα και την τεχνολογία.  Με όλες τις δυνάμεις μας θέλουμε και εμείς να συνεισφέρουμε στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου, ώστε να μπορέσουμε στη χώρα  να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο  δοκιμών. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς γιατί έχει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στον τομέα της υγείας. Όσο περισσότερη έρευνα γίνεται στην χώρα μάς, τόσο περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας είναι σημαντικό να τρέχουν όσο γίνεται περισσότερες έρευνες, ώστε οι ασθενείς μάς να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Πρέπει να καταλάβουμε τη δυναμική του συγκεκριμένου Ινστιτούτου. Και το προσβάλλουμε όταν λέμε ότι πρόκειται για μία κρατική φαρμακαποθήκη.

Εσχάτως, και με αφορμή κάποια έγγραφα που διακινήθηκαν στο ΙΦΕΤ, τείνω να καταλήξω πως και άτομα που έχουν θέση ευθύνης δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί το ΙΦΕΤ. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να είμαι ξεκάθαρος, θα υπάρξει απόλυτη στήριξη, ώστε να αναβαθμιστεί ο ερευνητικός του ρόλος και να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στις αγορές».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του για την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστήριου, ο Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, ανέφερε «Η σημερινή μέρα αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση μιας πορείας που θα επαναφέρει την ΕΡΕΥΝΑ στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.  Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που η συστηματική και στοχευμένη επένδυση σε πρωτοποριακές συνεργασίες και υπηρεσίες, στηριγμένη σε σύγχρονες βάσεις, εισάγει δυναμικά το Ινστιτούτο στο ερευνητικό πεδίο. Δεσμευόμαστε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της εταιρείας θα προωθείται στα ερευνητικά μας προγράμματα, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των ασθενών».

 


Ανακοίνωση

Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2023

 

Σχετικά με ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται στην αγορά.

Σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την έλλειψη φαρμάκων που καταγράφονται στην αγορά, η Διοίκηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) επισημαίνει ότι ο μηχανισμός του Ινστιτούτου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε όποτε ζητηθεί, σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΦ, να συμβάλει άμεσα και με όλα τα μέσα που διαθέτει, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν προκύψει για τη χώρα μας, εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης που καταγράφεται σε συγκεκριμένες δραστικές ουσίες.

 

 

 


 

 

              

 

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2022

 

Διευκρινίσεις για τη διάθεση του σκευάσματος TEPMETKO

 

Όσον αφορά στις ανακριβείς πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα στην Ελλάδα της δραστικής ουσίας Τepotinib μέσω του ΙΦΕΤ, επιθυμούμε να ενημερώσουμε ότι το σχετικό σκεύασμα TEPMETKO έχει ήδη διατεθεί δύο φορές το 2022 στην Ελλάδα, καλύπτοντας τα δύο αντίστοιχα αιτήματα που υπήρξαν.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο φάρμακο το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το Φεβρουάριο του 2022. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρείχε πρόσβαση στο συγκεκριμένο φάρμακο. Το ΙΦΕΤ έλαβε το πρώτο σχετικό αίτημα τον Μάϊο του 2022 και σε συνεργασία με την παραγωγό εταιρεία, εισήγαγε την πρώτη θεραπεία στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα. Το δεύτερο σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία με την παραγωγό εταιρεία, παραδόθηκε την 1η Νοεμβρίου 2022.

Το ΙΦΕΤ διαθέτει κάθε χρόνο περισσότερα από 700 σκευάσματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούν καινοτόμες θεραπείες και ειδικές νοσοκομειακές παραγγελίες. Για την εισαγωγή τους απαιτείται σειρά ειδικών διαδικασιών και αδειοδοτήσεων. Όλοι οι εργαζόμενοι του ΙΦΕΤ εργάζονται καθημερινά με επαγγελματισμό και αφοσίωση, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάθε χρόνο σε χιλιάδες Έλληνες ασθενείς, πρόσβαση σε σπάνιες και καινοτόμες θεραπείες που δεν κυκλοφορούν στη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι φάρμακα, όπως το TEPMETKO, έρχονται στην Ελλάδα πρώτα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας στην ιατρική κοινότητα νέες επιλογές για να βελτιώσει την υγεία των ασθενών.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΙΦΕΤ συνεχίζουν το έργο τους υπηρετώντας τη Δημόσια Υγεία, χωρίς να επηρεάζονται από επιθέσεις και συκοφαντίες που προφανώς αποβλέπουν σε αναβίωση αδιαφανών και αναποτελεσματικών μοντέλων λειτουργίας του παρελθόντος.

Για του λόγου το ασφαλές, ακολουθούν αναλυτικά τα πραγματικά δεδομένα σε απάντηση των ψευδών ανακριβειών:

 

Πρώτη παραγγελία και διάθεση του TEPMETKO στην  Ελλάδα:

9/5/22 Το ΙΦΕΤ απευθύνθηκε στην MSD MERCK GREECE η οποία και απάντησε την ίδια μέρα στο ΙΦΕΤ ότι το σκεύασμα δεν περιλαμβάνεται στο portfolio της.

10/5/22 και  11/5/22 Υπεβλήθησαν σχετικά  ερωτήματα μέσω υποβολής φόρμας και μέσω email  στην MERCK GROUP.

12/5/22 H MERCK GROUP απέστειλε στο ΙΦΕΤ τα στοιχεία επικοινωνίας της φαρμακαποθήκης VIRION στη Γερμανία.

18/5/22  Η MERCK GROUP απέστειλε στο ΙΦΕΤ τα contact details της Merck Export, με την οποία επικοινώνησε το ΙΦΕΤ την ίδια μέρα.

20/5/22 Εστάλη το PO 22 00000613 στη VIRION καθώς και η Merck Export offer.

31/5/22 Παρελήφθη η παραγγελία του PO 22 00000613.

 

Δεύτερη παραγγελία και διάθεση του TEPMETKO στην Ελλάδα:

26/9/22 Εστάλη το PO 22-0001396 στη MERCK GROUP.

27/9/22 Η MERCK GROUP επιβεβαίωσε την παραλαβή της παραγγελίας.

30/9/22 Η MERCK GROUP προτείνει να προχωρήσει η παραγγελία με αγγλική συσκευασία και λήξη με εκτίμηση παράδοσης του σκευάσματος σε 2-3 εβδομάδες.

4/10/22 Η MERCK GROUP ζητά επιβεβαίωση για το παραπάνω και το ΙΦΕΤ επιβεβαιώνει αντίστοιχα την ίδια μέρα.

6/10/22 Η MERCK GROUP στέλνει την σχετική δήλωση προς υπογραφή και ζητά άδεια εισαγωγής.

10/10/22 Αποστέλλονται από το ΙΦΕΤ τα ανωτέρω έγγραφα.

12/10/22 Η MERCK GROUP ενημερώνει ότι τα προϊόντα είναι έτοιμα προς αποστολή και στις 13/10/22 αποστέλλει invoice, packing list, CoA, CoC & ενημερώνει για εκτίμηση παράδοσης στις 25/10/22.

25/10/22 Η MERCK GROUP δίνει νέα εκτίμηση παράδοσης έως 2/11/22.

1/11/22 Πραγματοποιείται η παραλαβή του σκευάσματος στο ΙΦΕΤ.

2/11/22 Πραγματοποιείται η αποστολή του σκευάσματος στον ΕΟΠΠΥ.

 

 

Σχετικά με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ): Η εταιρεία ΙΦΕΤ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1991, μετά την κατάργηση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΕΦ) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (ΚΦ). Σήμερα είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία, αν και κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και σε τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως η οργάνωση συστημάτων ασφαλούς διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων ληγμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων οικιακής χρήσης, καθώς και την ακτινοβόληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Προτεραιότητά της ΙΦΕΤ Α.Ε. -ανεξαρτήτως συνθηκών- είναι ο Ασθενής και η ολιστική και υπεύθυνη κάλυψη των αναγκών του, με σεβασμό στην πολιτεία και το περιβάλλον, υπηρετώντας σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις προβλέψεις της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.ifet.gr/

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ελένη Χοϊδά | Tμήμα Επικοινωνίας ΙΦΕΤ | e.choida@ifet.gr