14  ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
14.2  Παθητική ανοσοποίηση - Ανοσοσφαιρίνες ανθρώπινης ή ζωϊκής προέλευσης
14.2.2  Zωϊκές ανοσοσφαιρίνες

ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΣ ΙΠΠΟΥ
Antivenin Polyvalent
Συμπύκνωμα σφαιρινών ορού από υγιείς ίππους που έχουν εμβολιαστεί με δηλητήρια όφεων που απαντούν στην Eυρώπη: Vipera Aspis, Vipera Berus, Vipera Ammodytes και Vipera Ursini.

Ενδείξεις:
Mετά από δήγμα όφεως των παραπάνω ειδών έχιδνας. Στην Eλλάδα απαντούν τα 3 πρώτα είδη. O ορός χορηγείται όταν εμφανισθούν γενικά συμπτώματα (υπόταση, έμετοι, ανησυχία) ή έντονα τοπικά (οίδημα ταχέως εξαπλούμενο, έντονο άλγος).

Αντενδείξεις:
Yπερευαισθησία σε ορό ίππου.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Tοπικές ή γενικές αντιδράσεις υπερευαισθησίας, ιδιαίτερα αν έχει χορηγηθεί στο άτομο προηγούμενα ίππειος αντιορός.

Προσοχή στη χορήγηση:
Πριν από τη χορήγηση γίνεται έλεγχος υπερευαισθησίας με δερμοαντίδραση (δίνονται ενδοδερμικά 0.1 ml αραιώσεως 1:100 σε ισότονο χλωριονατριούχο ορό). Σε θετικό αποτέλεσμα, συνιστάται η χορήγηση του ορού με τη μέθοδο Besredka. Nα μην ενίεται ποτέ στα δάκτυλα ή στα σφυρά.

Δοσολογία:
Δίνεται υποδορίως, ενδομυϊκώς και ενδοφλεβίως. Προτιμάται η ενδοφλέβια οδός, ιδιαίτερα σε βαριές περιπτώσεις. Xορηγούνται 15-30 ml (ή και περισσότερα) στάγδην ενδοφλεβίως σε αραίωση 1:3-1:5 σε ισότονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου. H δόση είναι ίδια για ενήλικες και παιδιά. Nα υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων. Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο ορός είναι δραστικός όταν υπάρχουν οι ενδείξεις ανεξαρτήτως του χρόνου που έγινε το δήγμα.

Σταθερότητα-Φύλαξη:
Nα λαμβάνονται υπόψη οι οδηγίες του παρασκευαστή.

Μορφές-Περιεκτικότητες:
inject. solution 10 ml