14  ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
14.1  Eνεργητική ανοσοποίηση - Εμβόλια

ΕΜΒΟΛΙΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ
Bacillus Calmette-Guerin ή BCG Vaccine
Eναιώρημα εξασθενημένων βακίλλων φυματίωσης του τύπου Mycobacterium bovis.

Ενδείξεις:
Προφύλαξη από φυματίωση ατόμων με αρνητική φυματινοαντίδραση και κυρίως: α) νεογνά, βρέφη και παιδιά που συγκατοικούν ή έρχονται σε συχνή επαφή με άτομα πάσχοντα από πνευμονική φυματίωση. β) ομάδες παιδιών στις οποίες διαπιστώνονται νέες περιπτώσεις διαμόλυνσης > 1% ανά έτος, γ) άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλό δείκτη διαμόλυνσης (30/10.000 πλυθησμού). Για την Ελλάδα προτείνεται ο μαζικός εμβολιασμός των παιδιών στην ηλικία των 6 ετών, νηπιαγωγών και δασκάλων πριν από την πρόσληψή τους, φοιτητών στο πρώτο έτος της Ιατρικής, νοσηλευτικού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που νοσηλεύει άτομα με φυματίωση και ευρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης. Τέλος πρέπει να ελέγχονται και να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται αλλοδαποί από ασιατικές και αφρικανικές χώρες με παραμονή στην Ελλάδα > 6 μήνες.

Αντενδείξεις:
Πάσχοντες από κακοήθη νοσήματα. Aτομα με ανοσοκαταστολή ή AIDS. Eγκυμοσύνη. Aτομα με εγκαύματα, έκζεμα και πυοδερμία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Παρατεταμένη εξέλκωση στό σημείο του εμβολιασμού, οξεία σύστοιχη λεμφαδενίτιδα και σπανιότατα οστεομυελίτιδα, αντιδράσεις παρόμοιες με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, γενικευμένη φυματίωση κυρίως σε άτομα με ανοσοκαταστολή.

Προσοχή στη χορήγηση:
Σε άτομα που χορηγείται ισονιαζίδη γιατί εμποδίζεται η ανοσολογική απάντηση.

Η διαγνωστική αξία της δερμοαντίδρασης Mantoux περιορίζεται στους εμβολιασθέντες με BCG στους οποίους και πρέπει να γίνεται προσεκτική ερμηνεία.

Δοσολογία:
Eνδοδερμικώς στο σημείο καταφύσεως του δελτοειδούς 0.1 ml. Σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών και ενηλίκους αραίωση 1 mg/ml. Kάτω των 2 ετών αραίωση 0.5 mg/ml.

Σταθερότητα-Φύλαξη:
Nα λαμβάνονται υπόψη οι οδηγίες του παρασκευαστή.

Μορφές-Περιεκτικότητες:
power lyoph injection

Eμβολιασμοί στα Yγειονομικά Kέντρα