ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ


ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ 

Πρόλογος του Προέδρου της Eπιτροπής του Εθνικού Συνταγολογίου


Ολοκληρώθηκε και παραδίνεται σήμερα στους επιστήμονες του υγειονομικού χώρου η 4η έκδοση του Εθνικού Συνταγολογίου (Ε.Σ.). Στη νέα αυτή έκδοση, έχουν προστεθεί τα νέα φάρμακα τα οποία κυκλοφόρησαν μέχρι τον Ιούλιο του 2001, καθώς, και συνοπτικός κατάλογος των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν το 2ο εξάμηνο του 2001, ενώ αφαιρέθηκαν εκείνα που, για διάφορους λόγους, έπαψαν να κυκλοφορούν. Σε πολλές περιπτώσεις έγινε και αναθεώρηση των εισαγωγικών κειμένων, ώστε να εκσυγχρονιστούν με τις τρέχουσες αντιλήψεις του μηχανισμού δράσης και των εφαρμογών των διαφόρων ουσιών.

Όπως έχει γραφεί και στις προηγούμενες εκδόσεις το Ε.Σ. δεν αντικαθιστά τα συγγράμματα Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής στα οποία θα πρέπει να προσφεύγουν οι χρήστες όταν ζητούν περισσότερα δεδομένα από αυτά που προσφέρει το Ε.Σ. Είναι όμως χρήσιμο για έναν σύντομο, σύγχρονο και επιστημονικά αποδεκτό κατατοπισμό τους στη θεραπευτική εφαρμογή ενός φαρμάκου. Η βασική αρχή της έκδοσης του Ε.Σ. παραμένει η ίδια και συνίσταται στην επιλογή των ουσιών εκείνων που εμφανίζουν αποδεκτή τεκμηρίωση και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Ουσίες «πιθανώς δραστικές» ή αδόκιμοι συνδυασμοί δεν έχουν περιληφθεί.

Το Ε.Σ. συντάσσεται από ειδική Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από τον ΕΟΦ και αποτελείται από εκλεκτά μέλη του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου που έχουν σχέση και αγάπη για το φάρμακο, πράγμα που εξηγεί και την αφιλοκερδή συμμετοχή τους. Σε πολλές περιπτώσεις η Επιτροπή απευθύνθηκε και σε μη μέλη της, τα οποία είχαν μια εξειδίκευση σε ένα κεφάλαιο ή μία κατηγορία φαρμάκων.
Τα δεδομένα για τις φαρμακευτικές ουσίες έχουν ληφθεί από τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και συχνά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στοιχεία, από Συνταγολόγια άλλων χωρών (ιδιαιτέρως χρήσιμο ήταν το Βρετανικό Συνταγολόγιο) και από τη σύγχρονη ιατρική και φαρμακολογική βιβλιογραφία.

Η έκδοση ενός Εθνικού Συνταγολογίου είναι επίπονη και πολύ υπεύθυνη προσπάθεια που απαιτεί συνεργασία πολλών επιστημόνων. Καταβλήθηκε φροντίδα για την κατά το δυνατόν «ομογενοποίηση» των κειμένων από άποψη γλώσσας, δομής και επιστημονικής ορολογίας, διατηρώντας κατά το δυνατόν το ύφος του κάθε εισηγητή.

Όσους συνέβαλαν στη νέα έκδοση του Ε.Σ., που η επεξεργασία του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2002, ευχαριστώ θερμά. Είχαμε στο διάστημα αυτό την αμέριστη συμπαράσταση των πρώην Προέδρων του ΕΟΦ καθηγητών κ.κ. Μ. Μαρσέλου, και Μ. Μαραγκουδάκη, καθώς και της αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ. Ο. Οικονόμου. Πρέπει να αναφερθώ επίσης στην άριστη συνεργασία με όλα τα μέλη της Επιτροπής Ε.Σ. και τους ειδικούς εισηγητές της, τη συνδρομή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας κ. Δ. Παταργιά-Αγγέλου και πολλών τμημάτων του ΕΟΦ. Η συμβολή της Προϊσταμένης του Τμήματος Εθνικού Συνταγολογίου και Γραμματέως της Επιτροπής κ. Γ. Τερζή ήταν και πάλι πολύτιμη και της εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες. Ευχαριστίες ανήκουν και στον κ. Τόμπρα για τις εύστοχες και χρήσιμες παρατηρήσεις του σε αρκετά σημεία των κειμένων και στην κ. Ε. Χλιβέρη για τη δακτυλογράφηση των κειμένων.
Τέλος, ευχαριστίες ανήκουν και στο ΙΦΕΤ για την παράθεση των στοιχείων που αφορούν τα κυκλοφορούντα φάρμακα και για την όλη φροντίδα της εκτύπωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια εκφράζω στην κ. Ε. Γαβριήλ που επιμελήθηκε τη στοιχειοθέτηση και την πολύ καλαίσθητη εμφάνιση των κειμένων.

Σε μια τέτοια συλλογική προσπάθεια είναι λογικό να υπάρξουν παραλείψεις ακόμα και σφάλματα, που ευχόμαστε να αποδειχθούν μικρά σε αριθμό και επουσιώδη.
Ευχή όλων μας η νέα έκδοση να βοηθήσει το έργο όσων ασχολούνται με την υγεία του κοινωνικού συνόλου της χώρας μας.

Aριστομένης Φερτάκης
Ομότιμος Kαθηγητής Παθολογίας

Σχετικές συνδέσεις

 1. Σελίδα υποδοχής
 2. Πρόλογος
 3. Ειδική επιτροπή καταλόγου
 4. Κριτήρια ένταξης

 5. ATC
 6. Πρόλογος Ε.Σ.
 7. Επιτροπή Ε.Σ.
 8. Κίτρινη κάρτα
 9. Εθνικό συνταγολόγιο
 10. ΕΟΦ
 11. ΙΦΕΤ
 12. Συντελεστές
 13. Λήψη της έκδοσης επίδειξης
 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Παράδειγμα ελεύθερης αναζήτησης.

Η δραστική ουσία Σιμετιδίνη από το Εθνικό Συνταγολόγιο.

Δείγμα αποτελέσματος αναζήτησης με δραστική ουσία Ρανιτιδίνη και οδό χορήγησης παρεντερική

Δείγμα αποτελέσματος αναζήτησης οιστρογόνων και οδό χορήγησης διαδερμική.

Δείγμα αποτελέσματος αναζήτησης με δραστική ουσία Καλσιτονίνη και οδό χορήγησης ρινική.

Δείγμα Καρτέλλας Ιδιοσκευάσματος.