Συγγραφέας: Μαρία Σκουρολιάκου

Συνεργάστηκαν:
Δρογγίτης Παύλος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μπελέκος Βασίλης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ISBN: 960-7502-14-0
© 2004: Mαρία Γ. Σκουρολιάκου
Business Information Support

Εισαγωγικά κείμενα Μαρία Σκουρολιάκου, Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Κλινική Φαρμακοποιός
Δρ Κώστας Παρίσης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004
Δρ Παναγιώτης Τσαρούχας, Διευθυντής υπηρεσίας ελέγχου doping ΟΑΚΑ, σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 για θέματα doping
 
Σχεδιασμός και ανάπτυξη δικτυακού τόπου Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας
 
Πρόλογος

Το πόνημα αυτό απευθύνεται σε νέους που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον αθλητισμό και στοχεύει σε μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος του Doping, των απαγορευμένων ουσιών και των δράσεων τους. Δεν είναι μέσα στους σκοπούς της παρούσας εργασίας η λεπτομερής παρουσίαση του συνόλου των απαγορευμένων ουσιών και των δράσεών τους αλλά η κατανόηση των καταστρεπτικών επιδράσεων των ουσιών αυτών και η αποφυγή χορήγησης και πρόσληψής τους. Ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στον Θεμιστοκλή Ιωαννίδη που φρόντισε για την απόδοση των ονομάτων των ουσιών στην Ελληνική Γλώσσα. Η έκδοση του παρόντος συμβαίνει σε μια επίκαιρη στιγμή, κοντά με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις θεμελιώδεις αρχές του ευ αγωνίζεσθε, της υγείας και της ευρωστίας που θα πρέπει να αποτελούν τα βασικά ιδανικά κάθε αθλητή.

Ευχαριστίες οφείλουμε στην κ. Βασιλική Μήρτσου-Φιδάνη, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, και στον κ. Βασίλη Μούγιο, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η έκδοση αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Ευχαριστούμε τον Δρα Γεώργιο Δημόπουλο, Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΙΦΕΤ και τους συνεργάτες του, τόσο για την υλοποίηση της παρούσας έκδοσης, όσο και για την προβολή του προβλήματος του doping μέσα από το δικτυακό τόπο του ΙΦΕΤ (http://www.ifet.gr)

Με εκτίμηση

Σκουρολιάκου Μαρία, Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
Κλινική Φαρμακοποιός

Δρογγίτης Παύλος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μπελέκος Βασίλης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

αρχή
Πρόλογος

Η αλματώδης ανάπτυξη του αθλητισμού, από πλευράς παραγωγής θεάματος σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, επέφερε και κατέδειξε έκδηλα τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και υγείας. Καθώς δε η άθληση ελαττώνει την επί του σώματος και της ψυχής πίεση προερχόμενη εκ της καθημερινότητας του μοντέλου της σύγχρονης κοινωνίας, πάραυτα ενδυναμώνει την αυτοπειθαρχία και βελτιώνει τις αντοχές.

Ωστόσο η σημερινή εμπορευματοποίηση του αθλητικού θεάματος και κατ' επέκταση του πρωταθλητισμού μεταποίησε και μετέτρεψε το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας εις ανταλλάξιμη αξία της νίκης, έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Έτσι το υλικό κέρδος τελικά κατισχύει έναντι όλων των λοιπών αξιών, που θα έπρεπε να αντλούνται από την συμμετοχή στον αθλητισμό.

Καθώς δε η κάθε νίκη τέτοιου επιπέδου επιφέρει σημαντική δόξα και υλικά κέρδη στον νικητή, η χρησιμοποίηση από τους αθλητές, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων που βελτιώνουν την επίδοση και απόδοση, συνεχίζει να αυξάνεται εντυπωσιακά, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια από αρχαιοτάτων χρόνων επιχειρήθηκε η βελτίωση αυτή, δια μέσου διαιτητικών και φαρμακευτικών υποβοηθημάτων, καθώς και τότε υπήρχαν υλικά κίνητρα για κατάκτηση της νίκης. Όμως σήμερα ο σεβασμός της ιατρικής και αγωνιστικής ηθικής, ο σεβασμός στην ισότητα των διαγωνιζομένων και κυρίως η προάσπιση της υγείας του αθλητού εμφανώς προτρέπουν την υγιή παγκόσμια αθλητική κοινωνία στη θέσπιση δομών αποτροπής, διασφάλισης θεσμών, μηχανισμών ελέγχου, ενημέρωση των αθλούμενων και γενικά λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του doping.

Η ανάγκη λοιπόν διενέργειας δικαίων και ισομεγέθων ελέγχων, εις χώρες και αθλήματα, κατέδειξαν ότι η εναρμόνιση νόμων των διαφόρων κρατών και κανονισμών των Ομοσπονδιών διαφόρων Αθλημάτων πρέπει να αποτελέσει το μέλημα. Ο νεοδημιουργηθείς και πολλά υποσχόμενος Παγκόσμιος Οργανισμός αντι-Doping (WADA-play true) γεννά ελπίδες, καθώς δείχνει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ενιαίος παγκόσμιος κώδικας αρχών, εναρμονισμένος ισότιμος έλεγχος, ενημέρωση, εκπαίδευση αποτελούν τα όπλα της φαρέτρας του.

Εκ παραλλήλου η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, του μεγαλύτερου ειρηνικού εγχειρήματος στην ιστορία της χώρας μας, όχι μόνο γιατί είναι παραδοσιακώς υποχρεωμένη από τον κανονισμό και απαιτήσεις της ΔΟΕ, αλλά και για την προάσπιση της αξιοπρέπειας της χώρας μας, κατήρτισε αυστηρό και λεπτομερή επιχειρησιακό σχεδιασμό αντι-doping ελέγχων για «καθαρούς» Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Μοντέρνα τεχνολογική υποστήριξη εις επίπεδο ανάλυσης των δειγμάτων από το νεότευκτο και διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο ελέγχου doping του ΟΑΚΑ, εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα διαδικασίας λήψεως και ασφαλούς μεταφοράς δειγμάτων από εκπαιδευμένο προσωπικό, έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία.

Ως εκ των ανωτέρω η ανάγκη συγγραφής και ύπαρξης του ανά χείρας πονήματος, όπου ομαδοποιημένα, εξειδικευμένα και ταξινομημένα ο αναγνώστης (αθλητής, προπονητής, ειδικός επιστήμων της άθλησης, παράγων αθλητικών ομάδων και ομοσπονδιών, πολιτικός, γονεύς, δημοσιογράφος) μπορεί να συμπληρώσει, να καλύψει ή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του εις θέματα απαγορευμένων μεθόδων και ουσιών, νομίμων ή παρατύπως κυκλοφορούντων στην χώρα μας, ως και τις βλαβερές επιπτώσεις εκ της χρήσεώς των, μπορεί να αποτελέσει βοήθημα και κόσμημα κάθε βιβλιοθήκης όλων των ενδιαφερομένων για τον αθλητισμό και των ευεργετικών επιρροών του στο κοινωνικό σύνολο.

Με χαρά και τιμή προλογίζω το παρόν βοήθημα και εύχομαι, καθώς θα πρέπει να επικαιροποιείται τακτικά, να τύχει της αντιστοίχου προς την αξία του αναγνώρισης και αποδοχής από το ειδικό αναγνωστικό κοινό.

Δρ. Κώστας Παρίσης
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών
ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004

αρχή
Πρoλογικό Σημείωμα

Από τις απαρχές της εξέλιξης και της καλύτερης οργάνωσης των κοινωνιών καθιερώθηκαν διάφορες αθλητικές διοργανώσεις με επιστέγασμα τη δημιουργία των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι ξεπερνώντας αιώνες νάρκης αναβίωσαν το 1896 στην Αθήνα με την ελπίδα να διαδώσουν τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι και να φέρουν κοντά τους λαούς όλου του κόσμου. Είναι γνωστό ποσό μεγάλη δημοτικότητα έχει ο αθλητισμός. Αυτή η δημοτικότητα στηρίζεται σε μία άτυπη συμφωνία φίλαθλών και αθλητών. Τα προβλήματα τα συναφή με το doping παραβιάζουν αυτή τη συμφωνία. Η κατάσταση αυτή όμως είναι αναστρέψιμη και πρέπει να αποκατασταθεί. Το κλίμα εμπιστοσύνης είναι αυτό που συνέβαλλε στο να καθιερωθεί ο αθλητισμός ως το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο του 20 ου αιώνα. Το πρόβλημα όμως του doping φαίνεται πως υπερβαίνει τα στενά πλαίσια του αθλητισμού. Είναι απόρροια του ανταγωνιστικού πυρετού που έχει καταλάβει τη σύγχρονη κοινωνία στην οποία φαίνεται ότι έχουν θέση μόνο οι νικητές. Στο πλαίσιο αυτό ο αθλητισμός ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ πρέπει να λειτουργήσει ως αντίβαρο. Η φιλοσοφία αυτή οδήγησε στη δημιουργία της παγκόσμιας οργάνωσης κατά του doping (WADA) το 1999 που επιτελεί σήμερα μια τεράστια προσπάθεια. Όλοι όμως είναι αναγκαίο να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ζωής μας μέσω του αθλητισμού χωρίς φάρμακα ώστε το φαινόμενο του doping να σταματήσει να ενδημεί σε αυτόν. Η επίτευξη του στόχου αυτού είναι δυνατή κυρίως διαμέσου της απόκτησης παιδείας και σωστής πληροφόρησης. Για αυτό και το παρόν πόνημα είναι ένα θαυμάσιο ενημερωτικό κείμενο το οποίο συμβάλλει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης των αυριανών πολιτών και αθλητών. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε αυτούς που το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν.

Dr Παναγιώτης Τσαρούχας,
διευθυντής υπηρεσίας ελέγχου doping Ο.Α.Κ.Α.,
σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004
για θέματα doping

αρχή
copyright © 2004: ΙΦΕΤ | info@ifet.gr
Πρώτη Σελίδα