Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού
  Οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα
Παραρρινοκολπίτιδα
  Οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα
Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού
Λοιμώξεις ουρογεννητικού
Αερόβιες λοιμώξεις μαλακών μορίων
Αναερόβιες λοιμώξεις μαλακών μορίων
Λοιμώξεις από δήγματα ανθρώπων και ζώων
Οστική λοίμωξη
Διαρροϊκό σύνδρομο
Βρουκέλλωση
 
Aρχική σελίδα
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
επιλέξτε για μεγέθυνση
Σχόλια
  1. Η οξεία ηθμοειδίτιδα που ακολουθεί το κοινό κρυολόγημα είναι βραχυχρόνια και δεν απαιτεί αντιβιοτικά. Γι΄αυτό, εφόσον ο ασθενής δεν έχει πυρετό, ή τοπικά σημεία οιδήματος και έντονη καφαλαλγία, συνιστάται αναμονή χωρίς αντιβιοτικά επί 7 ημέρες και εφόσον η «ρινοπυόρροια» συνεχίζεται, τότε χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό.
  2. Δεν έχουν καμμία αξία οι καλλιέργειες του ρινικού εκκρίματος και του φάρυγγος διότι απομονώνουν τα μικρόβια των φυσιολογικών χλωρίδων.
  3. Στην οξεία παραρρινοκολπίτιδα ενοχοποιείται κατά κύριο λόγο ο πνευμονιόκκοκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας.
  4. Στην υποξεία (υποτροπιάζουσα) και τη χρονία μορφή ενοχοποιούνται οι ίδιοι μικροοργανισμοί με την οξεία αλλά συνυπάρχουν κατά κανόνα και αναερόβιοι μικροοργανισμοί.
  5. Επί μη ανταποκρίσεως στην αναφερόμενη θεραπεία η επί επανειλημμένων υποτροπών κατά κανόνα απαιτείται διαγνωστική παρακέντηση του ιγμορείου για να ληφθούν αερόβιες και αναερόβιες καλλιέργειες ώστε η θεραπεία να μην είναι εμπειρική.
  6. Επί πολλαπλών υποτροπών και υποψίας υποκειμένης χρονίας ιγμορίτιδας (η διάγνωση της χρονίας τίθεται μόνον ιστολογικά) απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, που θα επιλεγούν με βάση τα αποτελέσματα των διεγχειρητικών καλλιεργειών.
copyright © 2006: ΙΦΕΤ | info@ifet.gr